Dla wielu z nas poranna kawa to nieodłączny element dnia i sposób na pobudzenie organizmu. Jednak czasami standardowa filiżanka kawy nie wystarcza, a my potrzebujemy dodatkowego „kopniaka”, aby w pełni funkcjonować. W tym artykule przedstawimy 4 sposoby na kawę, która da nam jeszcze większy zastrzyk porannej energii. Odkryj, jakie dodatki i składniki warto dodać do swojej kawy, aby uzyskać nie tylko pobudzenie, ale także wspaniały smak i aromat. Poznaj nasze pomysły na pyszną i pobudzającą kawę, która sprawi, że Twój dzień rozpocznie się jeszcze lepiej!
Filiżanka porannej kawy. Co nam da?
Kawa jest jednym z pierwszych napojów, po jakie sięgamy każdego dnia. Polegamy na jej cucących właściwościach, które pozwalają nam wynieść się z wygodnego łóżka i w końcu rozpocząć dzień z przytupem. Dlaczego kawa działa na nas pobudzająco? Wszystko za sprawą zawartości kofeiny. Już kilka łyków kawy sprawia, że praca naszego serca przyspiesza, wysyłając do mięśni większe dawki krwi. Po wypiciu pierwszego kubka tego napoju poczujemy większą siłę i energię do działania. Z kawą nie powinno się jednak przesadzać. Istnieją pewne limity jej spożycia, których należy przestrzegać, by zamiast pobudzenia nie poczuć niepokoju czy nierównej pracy serca. Dlatego tak ważne jest to, by kawa, po którą sięgamy zapewniła nam odpowiednie pobudzenie już od pierwszego kubka.
Kawa z masłem
Może słyszałeś już kiedyś o bulletproof coffee, czyli kawie z masłem. Większość osób wzdryga się słysząc po raz pierwszy o tym połączeniu. Kawa z masłem ma jednak swoich zwolenników oraz udowodnione działanie. Dlaczego sięgnięcie po nią rano może być dobrym pomysłem? Kuloodporna kawa łączy w sobie zalety pobudzającej kofeiny oraz tłuszczów, które hamują uczucie łaknienia oraz zapewniają organizmowi wielu potrzebnych do zdrowego funkcjonowania składników. Choć brzmi to nieprawdopodobnie, to bulletproof może pozytywnie wpływać na odchudzanie!
Tłuszcze zawarte w kawie z masłem mają wspierać zdolności poznawcze, pozwalając lepiej się koncentrować czy efektywniej pracować. Zawierają one także witaminy, takie jak A czy E. Ten napój ma jednak także swoje minusy – z pewnością nie jest on odpowiedni dla osób z wysokim cholesterolem. Choć mówi się, że bulletproof świetnie zastępuje zwykłe śniadanie, to nikomu nie polecamy takiego eksperymentu. Ze zdrowotnych właściwości tej kawy będziemy mogli korzystać dopiero wtedy, gdy wypełnimy żołądek pełnowartościowym posiłkiem.
Jak przygotowuje się bulletproof coffee? Przepis jest niezwykle prosty. Wystarczy szklanka czarnej kawy, dwie łyżki masła krowiego oraz opcjonalnie ta sama ilość dodatkowego tłuszczu, czyli na przykład oleju kokosowego. Jeśli chcemy wpłynąć na smak kawy, możemy dodać do niej także ulubione przyprawy, takie jak cynamon czy gałka muszkatołowa. Do bulletproof coffee nie powinno się dodawać za to mleka czy śmietanki. Następnie wszystkie składniki należy zmiksować, aż na powierzchni kawy wytworzy się apetyczna pianka. Gotowe! Energetyzujący napój gwarantujący sytość przez cały poranek jest gotowy do wypicia.
Połącz moc kawy z przyprawami, czyli kawa imbirowa
Kolejnym dodatkiem, który świetnie sprawdzi się w porannej kawie, jest imbir. Kilka plasterków tego aromatycznego korzenia lub szczypta jego sproszkowanej postaci sprawią, że nasz napój nie tylko zyska niepowtarzalny aromat, ale także korzystne właściwości. Przede wszystkim imbir pobudza do pracy trawienie i metabolizm, dzięki czemu rozpoczęcie dnia od kawy imbirowej poprawia pracę naszego brzucha na cały dzień. Imbir działa rozgrzewająco, przez co szczególnie dobrze sprawdza się w sezonie zimowym. Pomaga także podnieść odporność i działa antybakteryjnie, dzięki czemu wybierając właśnie ten napój, możemy cieszyć się lepszym zdrowiem.
Mówi się także o tym, że imbir poprawia koncentrację oraz oddala widmo bólu głowy. Kawa z jego zawartością brzmi więc jak idealny napój na rozpoczęcie dnia. Wybierając picie kawy z imbirem możemy więc być pewni, że dzień będzie lepszy, a my wywiążemy się z wszystkich zaplanowanych zadań lepiej i efektywniej.
A może tradycyjne włoskie cappuccino?
Cappuccino to tradycyjna włoska kawa mleczna. Składa się z niewielkiego espresso zalanego sporą ilością spienionego, gorącego mleka. Wierzch tej kawy posypuje się niekiedy kakao lub sypką czekoladą. Zgodnie z tradycją, cappuccino i inne kawy mleczne są napojami typowo śniadaniowymi. Oznacza to, że Włosi piją je jedynie do południa i łączą je z niewielkim, słodkim śniadaniem. Chociaż na całym świecie po tę mleczną kawę sięga się przez cały dzień, to we Włoszech zamówienie cappuccino po południu może być odebrane jako spore faux pas.
Warto zainspirować się Włochami i sięgać po cappuccino jako pierwszą kawę danego dnia. Filiżanka napoju z ciepłym mlekiem przyjemnie nas rozbudzi, działając jednak łagodniej niż mocna i drażniąca mała czarna. Rano łatwiej strawimy też tą sporą dawkę nabiału, którą z pewnością jest cappuccino. Bierzmy przykład z europejskich mistrzów kawy i wybierajmy cappuccino na pierwszą kawę dnia!
Kawa z dodatkiem kakao
Miłośnicy kawowych połączeń z pewnością docenią kawę z odrobiną kakao. Przydatna może okazać się także informacja, że ten napój świetnie sprawdzi się jako poranna kawa. Okazuje się, że składniki zawarte w kakao doskonale komponują się z kawą, tworząc bardzo mocny, energetyczny duet. Kakao znane jest z łagodzenia stresu i wyciszania, kawa ma działanie pobudzające. Ich połączenie da nam zastrzyk niezbędnej energii, jednocześnie wprowadzając nas w pozytywny nastrój.
Kakao zawiera także wiele cennych składników, które uzupełnią naszą dietę. Dostarczy nam witaminy E czy K, a także magnezu czy cennych polifenoli. Dzięki dodaniu go do swojej porannej kawy, możemy liczyć na efekt pobudzenia koncentracji czy zwiększenia efektywności, na których przecież tak zależy nam o poranku. Oprócz cennych właściwości dla naszego ciała, kawa z kakao jest też przede wszystkim smaczna. Z pewnością zasmakuje ona wszystkim wielbicielom nieco słodszych napojów.