Okres jesienno-zimowy zwiastuje zakończenie ciepłych i słonecznych dni. W naszą codzienność powoli wkrada się nieustanny chłód, przez który nie marzymy o niczym innym, jak tylko zostać w łóżku od cieplutką kołdrą. Niestety, obowiązki domowe i zawodowe zmuszają nas do opuszczenia strefy komfortu. Nic zatem dziwnego, że po powrocie do domu z pracy, szkoły czy sklepu szukamy dodatkowego źródła ciepła. Najprostszym sposobem na rozgrzanie się jest przygotowanie rozgrzewających naparów. Oto kilka propozycji!
Napar z imbirem
Idealnym przykładem naparu rozgrzewającego na sezon jesienno-zimowy są napoje podawane z imbirem. Ma on bogaty skład, któremu zawdzięcza swoje drogocenne dla zdrowia właściwości i działanie. Wykazuje właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwzapalne i wykrztuśne. Może być również spożywany w czasie przyziemiem, gdyż działa przeciwgorączkowo i przeciwbólowo. Ma również działanie rozgrzewające. A jak przygotować taki napar z imbirem? Tak naprawdę wystarczy litr gorącej wody lub przyrządzonej wcześniej herbaty oraz tarka. Na niej ścieramy około cztery centymetry korzenia imbiru. Po zalaniu możemy dodatkowo dodać kilka goździków czy miodu.
Napar z jabłkiem i cynamonem
Ciekawym rozwiązaniem jest ciepły napar z jabłkiem i cynamonem. Przyprawa ta jest stosowana m.in. z uwagi na działanie dezynfekujące, przeciwwirusowe, antybakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwzapalne. Co więcej, przyspiesza przemianę materii oraz rozgrzewa. Jest to niezwykle wskazane w chłodne wieczory. Taki napar można łatwo przygotować – wystarczy tylko szykować dwa umyte jabłka, dwie laski cynamonu i opcjonalnie pół pomarańczy, cztery goździki i kurkumę. Całość gotuje się w litrze wody przez około 15 minut. Jeśli chcemy trochę pokombinować, to taki napar możemy przygotować na bazie naturalnego soku jabłkowego.
Napar z miodem
Miód pszczeli to naturalny produkt, który jest wytwarzany z nektaru kwiatowego lub spadzi. Składa się głównie z wody i węglowodanów (fruktozy i glukozy), a do pozostałych składników zaliczyć można m.in. potas, wapń, magnez czy cynk. Zawiera także witaminę C oraz witaminy z grupy B. Najogólniej mówiąc, wykazuje on działanie wzmacniające organizm, antybakteryjne i wspomagające leczenie przeziębienia. Wykazuje również działanie rozgrzewające, z uwagi na co możemy dodawać go do przygotowanych przez nas naparów. Aby nadać korzennego smaku, zaleca się dodanie również kardamonu, cynamonu oraz anyżu.
Napar z tymianku i pomarańczy
Tymianek to jedno z bardziej aromatycznych ziół, które jest doceniane w kuchni. Posiada również właściwości prozdrowotne i wyróżnia się działaniem przeciwzapalnym, a także właściwościami antyseptycznymi czy przeciwutleniającymi. Wzmacnia układ odpornościowy, pomaga w zwalczaniu anemii oraz idealnie sprawdza się na kaszel lub różnego rodzaju problemy z oddychaniem. Z uwagi na zawartość olejków eterycznych, może być stosowany zewnętrznie w preparatach rozgrzewających, np. w przypadku bólów reumatycznych. Jednak znajduje również zastosowanie w naparach, które mają nas rozgrzać po powrocie do domu. Propozycją jest gorąca woda, w której parzymy 3-4 gałązki świeżego tymianku, a także możemy dodać pół dużej, słodkiej pomarańczy i łyżkę miodu.
Napar z żurawiny i rozmarynu
Ciekawym rozwiązaniem na okres jesienno-zimowy jest przygotowanie naparu z żurawiny i rozmarynu. Żurawina znana jest ze swojego korzystnego działania na układ moczowy, jednak dodatkowo zmniejsza ryzyko chorób serca, a także działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Regularne picie żurawiny może skutkować wzmocnieniem odporności. Nic zatem dziwnego, że warto przygotowywać z niej napar. Wzbogacając go tymiankiem, który dodatkowo łagodzi skurczowe bóle żołądka, poprawia trawienie oraz wspomaga leczenie chorób jelita, możemy cieszyć się cudownie rozgrzewającym naparem. Jego przygotowanie jest banalnie proste i wystarczy, że do rondelka z wodą wrzucimy żurawinę oraz świeży rozmaryn. Całość można dodatkowo wzbogacić łyżką miodu naturalnego.
Napar z mięty, imbiru i cytryny
Napar z miętą wykazuje liczne działania, w tym uspokajające, rozkurczowe, przeciwzapalne, wiatropędne, antyseptyczne i rozgrzewające. Na ostatnim działaniu zależy nam najbardziej, gdyż pozwala ono nam na pozbycie się uczucia zimna. Imbir był już omawiany i w tym przypadku również wykorzystuje się go z uwagi na działanie podwyższające temperaturę ciała. Podobnie jest z cytryną, która wielu z nas dodaje do herbaty. Ten wieloskładnikowy napar przygotowuje się w następujący sposób. Miętę i posiekany imbir umieszczamy w zaparzaczu do herbaty i zalewamy wrzątkiem. Po przestudzeniu dodajemy sok z cytryny i miód. Zaleca się wypicie naparu, gdy jest jeszcze ciepły!
Klasyczne rozwiązanie – mleko z miodem
Z pewnością każdy z nas pił mleko z miodem. Napój ten jest świetnym rozwiązaniem, gdyż mleko stanowi bogate źródło witamin z grupy B, a także witaminę D, A i K. Znajduje się w nim magnez, wapń i potas. W okresie jesienno-zimowym, po powrocie z dworu nie ma nic lepszego, niż podgrzanie mleka i dodanie do niego pysznego miodu. Jednak rozwiązanie to jest cenione nie tylko z uwagi na właściwości rozgrzewające ciało, ale także usypiające. Osoby zmagające się z bezsennością lub mające trudności w zasypianiu mogą przygotować taki napój i spożyć go na godzinę przed snem. Pamiętajmy jednak, że nie tylko zawarty w mleku tryptofan może nam to umożliwić, ale także odpowiednio skomponowane łóżko, w skład którego wchodzi wysokiej jakości materac do spania www.sennamaterace.pl/108-materace-90×200. Warto również zaznaczyć, że to klasyczne rozwiązanie ma również bogatą wersję, która uwzględnia masło, imbir lub cynamon. Składniki te są opcjonalne i nie muszą się znaleźć w przygotowanej przez nas miksturze.
W okresie jesienno-zimowym świetnym rozwiązaniem są zioła i przyprawy. Mają nie tylko wyjątkowy smak, ale także dodatkowe właściwości, dzięki którym możemy uchronić się przed infekcją poprzez wzmacnianie odporności. Co więcej, nic nie stoi na przeszkodzie, aby je dowolnie modyfikować i personalizować!